If you change the way you look at things, the things you look at change (Wayne Dyer)

Onderzoeken

Voor wie is onderzoek nodig? Wat levert het je op? En welke verschillende mogelijkheden zijn er?

Onderzoek

Kinderen en jongeren

Veel ouders die hulp zoeken voor hun kind en onderzoek overwegen, maken zich zorgen. Bijvoorbeeld omdat hun kind:

  • op school ander gedrag laat zien dan thuis
  • vaak gefrustreerd, boos of verdrietig is; intense emoties heeft
  • zich ‘anders’ voelt en dat niet prettig vindt
  • veel piekert, een ‘vol hoofd’ heeft en niet tot rust kan komen
  • veel last van prikkels heeft

Sommige van deze kinderen halen hoge cijfers op school, andere juist niet terwijl ze in bepaalde situaties wel laten merken heel intelligent te zijn.

Er zijn ook ouders die kinderen aanmelden met wie het goed gaat, maar die zien dat hun kind zich opvallend snel ontwikkelt. Zij willen voorkomen dat er problemen ontstaan en alvast weten wat de ondersteuningsbehoeften van het kind zijn, op school en thuis.

Volwassenen

Ook als volwassene kun je het vermoeden hebben dat je misschien hoogbegaafd bent. Vaak brengt dit direct twijfel met zich mee en veel mensen durven niet zo makkelijk van zichzelf te zeggen dat ze hoogbegaafd zijn. Het kan dan fijn zijn om zekerheid te hebben, zodat je jezelf beter gaat begrijpen.

Wat levert het op?

Onderzoek maakt duidelijk of er sprake is van (hoog)begaafdheid en in welke vorm zich dat uit. Daardoor ga je beter zien hoe je het beste bij het kind aansluit. Of, als volwassene, je ervaringen meer kunnen plaatsen. Bij De Groeisleutel wordt gekeken naar wie dit kind, of deze volwassene is, in al zijn facetten. Er wordt gekeken naar: wat past bij dit kind en wat wil dit kind? Hoe is de persoonlijkheid en het welzijn? Welke dingen gaan al goed en wat nog niet? Wat is er nodig?

Het advies dat geschreven wordt, heeft dan ook niet alleen betrekking op intelligentie of hoogbegaafdheid, maar op de bredere ontwikkeling van dit kind of deze volwassene, in deze situatie.

Lees hier: Welk type onderzoek past bij je/jullie?